17 Şubat 2014 Pazartesi

PÜF NOKTALAR






*Soğan kokusu:
Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika ovabilirsiniz.
Soğan soymaya başlamadan önce ellerinizi sirkeye batırırsanız soğan kokusunu ellerinize bulaşmadığını göreceksiniz.

*Sarımsak kokusu:
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifce nemlendirdikten sonra iyice ovalayın sabunla da iyice yıkadıktan sonra sarımsak kokusunu çıkmış olduğunu göreceksiniz.


*Kuru bakliyat:
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.


*Pilav:
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.


*Süt:
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hemde kolay hazmedilir.

 Soğan soyarken:
•    Soğanın gözlerinizi yakmamasını istiyorsanız üzerine sirke döküp birkaç dakika beklettikten sonra soyun.

 Kuru fasulye:
•    Kuru fasulye, kuru barbunya, nohut gibi bakliyatın iyi pişmesi ve gazı çıkması için pişirmeden önce akşamdan ıslatıp bekletin ertesi gün suyunu değiştirip bir kaşık kimyon ilave edip haşlayın.

 Acı patlıcan:
 *     Soyulmuş doğranmış patlıcanların acılığını almak için yarım saat kadar tuzlu suda bekletmeniz yeterli.

 Salata için soğan:
•    Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletmenizde fayda vardır, doğrarken gözünüzü yakmaz, kolay dilimlenir görüntüsü parlak olur.

 Et sert veya yumuşak olursa:
•    Etlerin sertliği ya da yumuşaklığı hayvanın cinsine ve bölgesine göre değişir. Boyun, kol ve bacak bölümlerindeki etler sert olduğundan kıymada kullanılması uygun olur.
•    But ve göğüs etleri orta sertlikteki etler suda pişirilir. Yumuşak olan sırt eti ise ızgara için kullanılmakta yarar vardır.


 Ekmeklerin saklanması:
•    Ekmekler uzun süre dayanması için bir torbaya konup ağzı iyice kapayıp hava almasını önlemek için buzdolabın ana koyunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmek istiyorsanız kutunun kenarına bir miktar tuz koyup ekmeklerin geç bayatlamasını önlersiniz.

 Et pişerken:
•    Etler orta ve orta altı sıcaklıkta kapağı kapalı olarak pişirilmelidir. Yüksek ısıda pişirilen etlerin yüzey renginde aşırı koyulaşma olur sağlık için zararlı maddeler oluşur, Üstelik bu şekilde pişen et besin değerini kaybeder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder